Sendai Mediatheque, Toyo Ito

This is one of the buildings that the Pritzker Prize Committee mentions in its choosing of Ito for the 2013 award and it is easy to see why. The building is unique in its structure and the resulting free plan.The grid of structural columns and beams which are present in most large buildings are noticeably absent within the Mediatheque. The real structure results from inventive and complex engineering. Cleverly structured steel tubes, twist and reach through floor boundaries, turning this deceivingly simple glass building into a piece of art.

20131127-121057.jpg

20131127-121115.jpg

20131127-121125.jpg

20131127-121134.jpg

20131127-121142.jpg

20131127-121148.jpg

20131127-121156.jpg

20131127-121209.jpg

20131127-121223.jpg

20131127-121232.jpg

20131127-121248.jpg

Advertisements
This entry was published on September 10, 2013 at 6:25 am. It’s filed under Architecture, Design, Japan, Modern Architecture, Pritzker Prize, Toyo Ito, Travel and tagged , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: