Matsumoto Performing Arts Centre, Toyo Ito

The front reaches out and sweeps its guests underneath to a dramatic entrance of curves, lighting and red carpet. The walls are spotted with windows which add to the effect. Once guests are guided to the first floor they are then led to the rear of the building to audience seating. The turning of the stage allowed stage deliveries to be made closer to the main road rather than to the quiet residential area at the rear of the building.

The building has been sunk two stories into the ground and despite its curves and modern appearance blends into its residential surroundings at the rear. Trees almost completely cover the building, while a pond reaching underneath the building gives it the lightness of floating on water.

A rooftop garden offers views across the city, with one performance/rehearsal space being able to open onto the grass for outdoor performances.

The Center has definite signs of grandeur as expected from a building that holds operas, but it still has a distinctly modern feel. The small city of Matsumoto is lucky to have such a beautiful building for its performing arts.

20130711-171256.jpg

20130711-171329.jpg

20130711-171355.jpg

20130711-171442.jpg

20130711-171459.jpg

20130711-171539.jpg

20130711-171551.jpg

20130711-171606.jpg

Advertisements
This entry was published on July 7, 2013 at 3:46 am and is filed under Architecture, Design, Japan, Modern Architecture, Pritzker Prize, Travel. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: