The Guest Kitchen House

20121019-122452.jpg

The Guest Kitchen House at Pelan Village has space appeal. Within its small frame, space is used so effectively that it can not be the result of an accident but instead some clever designing. Built by Ryo to provide a living and kitchen area for guests use, the house is one of the larger buildings he has built, but true to his style, it is still small. It contains a kitchen, living and loft area.

20121019-122535.jpg
The cosy living area under the lowered loft ceiling. The best place to wait out a typhoon.

Mostly open plan, the interior is still clearly divided through the clever use of roof height, floor height and one mostly open dividing wall. The loft is only half the length of the building, separating the living area into two spaces, one a cosy retreat under the lowered ceiling, the other a more open, welcoming area and play space. The kitchen is quite small but remains connected to the rest of the space through its half height wall, containing sink and storage. The roof is also double height, helping the small space feel more open than it actually is. The side entrance has a lowered floor clearly defining it’s space, it serves as a wet area when it rains allowing shoes and umbrellas to be taken off under shelter. It provides a nice entrance space.

20121019-122635.jpg
Sunny, open sitting area.

Asking Ryo and Chika about how the house was designed, it was not surprising to learn that the design changed constantly until they had settled on the best location for something after many hours of thinking. Even down to leaving a 1cm gap between the opened door of the cupboard and the kitchen bench. The ladder to the loft also went through a few changes and it’s current location took some deciding, as the climber steps onto the bench to reach the ladder. But then, the loft is not often occupied and the ladder makes for good shelving and anywhere else it would have encroached into other spaces. The loft is also a very livable space, unlike the Jungle House.

The building is filled with light from its many windows and sliding doors but has a lovely solid feeling to it. Opening onto a large deck area this house was my favourite building and place to spend afternoons at Pelan Village.

20121019-122822.jpg
Side balcony.

20121019-122854.jpg
Ryo’s drawings for the building.

20121019-122937.jpg
The small but open and functional kitchen.

20121019-123913.jpg
Looking down from the loft onto the lowered side entrance.

20121019-123020.jpg
The loft ladder in its long debated spot.

20121019-123102.jpg
The open deck area in front of the building is great for entertaining and provides fun with its set up slack line (in blue).

Advertisements
This entry was published on October 19, 2012 at 3:44 am and is filed under Architecture, Ecotourism, Japan, Ogasawara Islands, Self-built, Travel, WWOOF. Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: